Quins són els requisits per a llogar un pis com a inquilí?

Si fa uns dies compartíem amb vosaltres els requisits que havia de complir el propietari per a poder llogar el seu pis, avui ho volem fer centrant-nos en l’altra part implicada: els arrendataris. Us detallem quins són aquells requisits indispensables per a l’inquilí per a poder llogar un pis!

Coneix quins requisits ha de complir l’inquilí per a llogar un pis

Quan es pren la decisió de llogar un pis, cal tenir present que s’han de complir una sèrie de condicions perquè el propietari de l’habitatge pugui acceptar al possible arrendatari.

A continuació, us detallem què s’ha de tenir en compte:

1/ Condicions econòmiques òptimes

Per a poder llogar un habitatge, el propietari sempre exigirà a l’inquilí una solvència determinada que anirà en funció del valor del pis. Per a comprovar que l’arrendatari pot assumir la mensualitat, haurà de presentar l’última renda, el seu contracte laboral, i les seves últimes nòmines. En cas de ser autònom, se li sol·licitarà la renda de l’últim any, l’última declaració de l’IVA i potser les seves últimes factures mensuals.

2/ Aval bancari

Quan l’inquilí compleix les condicions econòmiques de forma molt justa, se li podria arribar a demanar un aval bancari que l’ajudi a garantir la seva solvència.

En el cas que l’inquilí sigui un estudiant i els pares es fessin càrrec de les mensualitats, serien aquests els que es convertirien en avalistes solidaris.

3/ Fiança

Un cop l’inquilí ha estat acceptat, es procedirà a signar el contracte d’arrendament. En aquest mateix moment, l’inquilí haurà de dipositar una fiança que correspondria amb l’import just d’una mensualitat. El propietari tindrà l’obligació legal de dipositar-la a l’Agència d’Habitatge corresponent a cada comunitat. En el cas de Catalunya, es diposita a INCASOL (Institut Català del Sòl).

A vegades, el propietari pot sol·licitar garanties addicionals que se solen traduir en un mes extra de fiança.

requisits per a llogar un pis com a inquilí

4/ Mes en curs

Altre dels pagaments que es demana el dia de la signatura del contracte, és el del mes en curs. L’inquilí haurà d’abonar l’import d’aquest mes per avançat.

5/ Pagament del ITP en lloguers temporals

El lloguer d’un habitatge també implica fer-se càrrec d’una sèrie d’impostos, com, per exemple, el pagament de l’Impost de Transmissions Patrimonials (ITP), únicament en el cas de contractes temporals. Aquest s’ha de pagar en un termini de 30 dies hàbils posteriors a la signatura del contracte d’arrendament. El seu import dependrà de la renda de lloguer i de la durada del contracte.

6/ Carta de presentación

Alguns propietaris, excepcionalment, sol·liciten al futur inquilí una carta personal per a saber més d’ell i per a tenir una mica més d’informació de la persona que viurà en el seu immoble durant els pròxims anys.

requisitos para alquilar un piso como inquilino

Estàs buscant pis per a llogar a Cerdanyola? A Canals Serveis Immobiliaris comptem amb una gran oferta de pisos en lloguer a Ripollet i a Cerdanyola que poden ser del teu interès. Pots veure’ls tots, aquí.

No dubtis a contactar amb nosaltres si tens alguna pregunta sobre qualsevol immoble o vols sol·licitar una visita. Som aquí per a ajudar-te en tot el que necessitis!